Fem tips i Reykjavik

3 juni, 2014 | by Heikki Jalakas | 0 comment

Fem tips Reykjavik

TEXT & FOTO: Louise Olsson

Blue Lagoon

Mellan Reykjavik och Keflavik, flygplatsen, ligger den blå lagunen. Ett lavafält värmer vattnet så att det är mellan 35 och 40 grader året runt. Lagunen är en mycket populär utflyktsort och besöks ofta just på väg till eller från flyget.

Den blåa färgen kommer från de tusentals mikroorganismer som vattnet innehåller. Det finns också höga halter mineraler och alger som ska hjälpa både mot hudsjukdomar och ha en föryngrande effekt på huden.

Rid islandshäst

Islandshästen kallas ofta av islänningarna för vikingahästen då det är en väldigt stark och tålig ras som vikingarna dessutom red på. Hästarna står utomhus året runt och vissa lever halvvilda.

De är även kända för sina två extra gångarter, tölt och passgång. Tölten är väldigt mjuk lockar många turister till en ridtur i den vackra naturen.

Geysir

Ungefär var femte minut skjuts kokande vatten 20 meter upp i luften. Isländska Geysir har fått ge namn åt det fascinerande vattenfenomenet och landet är fullt av numera inaktiva gejsrar.

Strokkur ligger några meter bort från Geysir och är Islands enda aktiva gejser. Hit vallfärdar turisterna och många tar slut på sitt kamerabatteri i väntan på vattenkaskaden som ska skjuta upp. Då kan man trösta sig med den stora souvenirshoppen där det finns både bilder, lavastenar och annat isländskt. 

Gyllene cirkeln

Ett annat naturfenomen är vattenfallet Gullfoss. Gullfoss betyder guldfallet och är ett vattenfall på 32 meter. Vattnet kommer från glaciären Lángjökull och faller i två omgångar. Båda Geysir och Gullfoss är stopp på den populära dagsutflykten Gyllene cirkeln som även besöker ”ingenmansland”, området mellan den amerikanska och europeiska jordplattan.

I det här området är vulkaner och jordbävningar mycket vanliga och sker varje dag. Det är däremot få utbrott som märks av den Isländska befolkningen då de är små och sker så pass långt ifrån bebyggelse.

Fågel, fisk eller…

Lamm och fisk är vanliga djur på Island, både vilda och på tallriken. Rätterna finns på de flesta restauranger i Reykjavik och är populära hos turister. Vill man däremot prova på något lite mer exotiskt kan man beställa in Lunnefågel, val eller haj.

Lunnefågeln är en vild sjöfågel och påminner just om viltkött i smaken. De finns ofta i mindre portioner och kan fås som förrätt. Typiska smaker för Island och mer spännande än så blir det inte på tallriken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *