Historiskt utflyktsmål

3 juni, 2014 | by Heikki Jalakas | 0 comment

Historiskt utflyktsmål

TEXT & FOTO: Anna Härdig

Herr Arnes penningar

En av Selma Lagerlöfs mest kända berättelser är den om Herr Arnes penningar. Det många dock inte vet är att denna saga med spöklika inslag har hänt i verkligheten. Lagerlöf lade bara till vissa teatrala detaljer.

Historien utspelar sig under vintertid på 1580-talets Marstrand och i Solberga socken i Bohuslän. Både den verkliga historien och Lagerlöfs version börjar med att den mycket rike prästen Herr Arne, hemmahörande i Solberga socken, rånmördas tillsammans med sin familj. Brottslingarna är tre skotska legoknektar som avslutar sitt rånmord genom att bränna ned prästgården till grunden. Därefter flyr mördarna till Marstrand med sitt byte, för att där invänta att isen ska smälta på havet så de kan ta sig hem till Skottland. Men isen smälte inte för syndare och efter ett antal händelser grips legoknektarna och får sina straff.

De förs till en bergsknalle med utsikt över Solberga socken. Detta för att de vid bestraffningen skulle kunna se bygden där de utfört sitt brott. Straffet blir att brännas levande på bål uppe på bergsknallen. En av dem lyckas fly brinnande ur elden och mot en bäck för att rädda sig. Han fångas dock snabbt in och kastas tillbaka in i flammorna. Det sägs att bergsknallen än idag är svart efter händelsen.

Till denna bergsknalle kan man alltså åka på spaning. Från Göteborg åker man först mot Marstrand. På vägen passerar man den lilla byn Vävra. Väl där tar man av åt Stenungssund och inväntar en skylt där det står Rörtången åt vänster. Vid denna skylt tar man av snett framåt åt vänster, följ den väg som är asfalterad helt enkelt. Efter ett tag kommer det stå Jäger på en skylt. Ta av åt Jäger. Nu är du ungefär i Solberga socken. När du kör längs vägen kommer du se en ganska prominent bergsknalle i landskapet. Nedanför den ligger en hästgård och knallen ligger i en av deras hagar. Fråga för artighets skull om du får ta dig en titt vilket du såklart får.

Uppe på bergsknallen är utsikten milsvid och man kan mycket riktigt se Solberga kyrka och socken därifrån. Herr Arne själv blev gravsatt i Solberga kyrka. Den nuvarande kyrkan är dock nybyggd sedan mitten av 1800-talet och på kyrkogården kan man inte hitta någon grav efter Herr Arne. Inte heller är bergsknallen svart någonstans, men det spelar egentligen inte så stor roll. Härifrån är det heller inte långt till Marstrand där det finns ytterligare många historiska saker att se.

Rekommenderas görs appen Fornminnen. Denna app visar dig en karta över vart du är och alla fornminnen i närheten finns utmärkta med tillhörande förklaring, vilket gör dem lätta att leta upp. I appen omnämns bergsknallen som just ”avrättningsplats för de tre skotska legoknektar som 1586 rånmördade Herr Arne”. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *