Hitta kärleken på nätet

2 juni, 2014 | by Heikki Jalakas | 0 comment

Hitta kärleken på nätet

Hitta din drömpartner via Internet

Det har blivit allt vanligare att vara singel i Sverige. Nya uppgifter från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar att 32 procent av alla som är 60 år eller äldre bor ensamma. Men trots detta är det allt fler 60 :are skaffar sig en sammanboende partner. Ett sätt att hitta kärleken kan vara Internet.

TEXT: Maria Askerfjord Sundeby

Att dejta på internet har blivit ett fenomen. Idag är det ett både vanligt och accepterat sätt att hitta kärleken. 2013 gjorde RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, en undersökning som visar att sex av tio svenskar positiva till Internet som ett verktyg för att hitta en potentiell partner. Men var ska man börja leta? Dejtingkonsulten och relationsrådgivaren Marie Hagberg har tillsammans med IT-journalisten Lisa Bjerre skrivit boken Nätdejting – allt du behöver veta. Enligt Marie Hagberg är bäst att börja med att fundera på vilken sajt man vill använda.

– Det är inte så lätt. På vissa sajter kan man få en provperiod på en vecka. Det tycker jag att man ska passa på att prova, säger Marie Hagberg.

Det finns dejtingsajter för specialintressen och även lokala sajter för exempelvis norrbottningar. Det är viktigt att vara noggrann med sitt val av sajt för det kostar en hel del att nätdejta. Men Marie Hagberg anser att det är en god investering.

– Vad kan vara viktigare än att träffa den stora kärleken? Spara in på ett par jeans en månad så har du betalat avgiften, säger Marie Hagberg.

På dejtingsajter brukar man få skapa en profil för att visa vem man är. Försök att vara personlig men inte för privat när du fyller i formuläret. Marie Hagberg menar att det viktigaste av allt är att man talar om ”vem det är man söker”. Vilka inre egenskaper är det du letar efter?

 – Utseendet är inte så viktigt i det långa loppet.

Ju mer detaljerad man är i sin beskrivning desto lättare är det att hitta den man letar efter och desto lättare har folk att känna igen sig i beskrivningen. Marie Hagberg tycker att det kan vara bra att avsluta med ett ”P.S. Hör av dig”.

 – Även om det kan kännas självklart att man vill ha svar kan ändå ett ”P.S.” öka sannolikheten att någon svarar.

Det finns ett antal fällor som det är lätt att trampa i både som nybörjare och mer erfaren nätdejtare. Kvinnor har en tendens att omvandla sina kontakter till ”virtuella brevvänner” och brevväxla i månader utan att träffas. Då riskerar man att bygga upp ett luftslott som sedan spricker vid mötet.

– Jag tycker att man ska försöka träffas inom en vecka. Börja med att ha lite mailkontakt och försök sedan att ha ett telefonsamtal innan ni träffas. Hur personen låter kan säga ganska mycket.

Ett vanligt misstag bland män är att de inte läser annonserna. De bombar alla de ser oavsett vad annonsörerna skriver att de söker efter.

– Det är också vanligt att män inte skriver något om sig själva i sin profil. Istället brukar de skriva ”om det är något du undrar över, hör av dig”. Om man inte har skrivit något är det ingen som kommer att bry sig.

Det kanske kan kännas lite osäkert att träffas över Internet. Men Marie Hagberg tycker inte att man bör vara särskilt orolig när man träffar kontakter man skapat via dejtingsajter. Man ska gå på sunt förnuft och ”inte träffas i en park mitt i natten”.

– Det viktigaste är att man ser till att träffas på en offentlig plats där det finns många andra människor. 

Dejtingkonsulten Marie Hagbergs fem bästa tips!

 • Välj rätt sajt

  Har du ett fritidsintresse? Det finns många sajter som är inriktade på specialintressen, exempelvis golf.
 • Var noggrann när du väljer ut ditt användarnamn

  Ett namn som du tycker om kan vara avskräckande för någon annan. Fundera igenom ditt val. Namnet ska säga något om vem du är. Gillar du att plocka blåbär kan exempelvis ”Blåbärsplockaren” vara ett bra alternativ. 
 • Skapa en bra profil

  Det brukar ofta finnas listor med saker man ska fylla i. Fyll i allt som går! Var också tydlig med att tala om vem det är du söker. Vilka egenskaper är du ute efter hos en partner?
 • Våga ta kontakt

  När du tar kontakt med någon är det bra att nämna namnet på den du kontaktar i meddelandet. Ge gärna en komplimang men den måste vara ärlig. Det får gärna vara någon annorlunda komplimang som inte har med utseendet att göra. 
 • Tänk på avståndet

  Det kan vara bra att dejta någon som bor i närheten. Tio mil kan vara en bra tumregel att försöka hålla sig till. Kärleken avtar med avståndet. 

Dejtingkonsulten Marie Hagberg. 

FOTO: Martina Wärenfeldt, Mstudio. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *