Därför kan du inte lita på vädret

2 juni, 2014 | by Heikki Jalakas | 0 comment

Därför kan du inte lita på vädret

TEXT: Anton Wiklund

Atmosfärens fysikaliska och kemiska processer, alltså vädret, är något oerhört komplicerat. För att meteorologerna ska kunna förutspå vädret behöver de räkna in alla faktorer som kan påverka, till exempel vind, temperatur och lufttryck. Problemet är att atmosfären är ett kaotiskt system.Det vill säga att det inte utvecklar sig i en förutsägbar linje. När man har mätt lufttrycket får man en ögonblicksbild av hur det var precis när mätningen gjordes. När meteorologen sedan går till sitt skrivbord och skriver in siffrorna har trycket ändrat sig flera gånger om. Därför är prognoser säkrare ju kortare in i framtiden de gäller. Meteorologer drar slutsatser om vädret på samma sätt som vi vanliga människor, bara mer invecklat. Om det regnar nu kan vi med relativ säkerhet säga att det kommer regna om fem minuter. Svårare att säga om det kommer regna om tre dagar. Det kan tilläggas att efter ungefär en vecka är en prognos helt olik det faktiska vädret.

Kaosforskningen säger att om man inte med säkerhet vet alla värden med säkerhet är det omöjligt att räkna ut ett resultat. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, säger att ”En väderprognos… uttrycker den mest sannolika väderutvecklingen” och uppger en säkerhetssiffra för sina prognoser på 85 procent. Det betyder i teorin att de har fel 1,05 dagar i veckan. Sommaren 2012 hade institutet bara rätt ungefär hälften av gångerna. 

Vad är slutsatsen då? Lita inte på vädret och framförallt inte på långtidsprognoser. Det finns ingen som med säkerhet kan säga hur framtiden ser ut. Ska du ut med båten en eftermiddag när det har varit 23 grader och strålande sol hela dagen? Då kanske du kan nöja dig med en t-shirt. Är förutsättningarna de samma men du ska segla tre dagar och övernatta på ett pensionat på Sydkoster? Ta med dig en regnjacka för säkerhets skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *