Portugisiska pärlor i köket

2 juni, 2014 | by Heikki Jalakas | 0 comment

Portugisiska pärlor i köket

Upptäck det sydeuropeiska köket som är fullt av smakrika och fylliga rätter. Prova den typiskt portugisiska skaldjursrisotton och en krämig Leite Creme till efterrätt.

TEXT & FOTO: Angelica Capitao Patrao

Arroz de Marisco

5 personer


Ingredienser:
1 kg blandade skaldjur
500g räkor
370g ris
70 ml olivolja
1 hackad gullök
2 hackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
2 matskedar tomatpuré 
2 matskedar av blandning för västkustsoppa
250 ml vitt vin
1 liter vatten
Hackad persilja
Salt och peppar
Piri-piri

Så här gör du:
1. Häll olivoljan i en stor kastrull. Blanda i den hackade gullöken, vitlöken och lagerbladen. Låt bräsera. Blanda i tomatpurén och blandningen för västkustsoppan. Rör och blanda ordentligt. Häll i vinet lite i taget och rör. Rör sedan ner vattnet och låt koka. 

2. Häll i riset så fort det har börjat koka. Krydda med salt, peppar och piri-piri. Häll sedan i vätskan som blev kvar från musslorna. Blanda och låt koka under fem minuter. 

3. Lägg i räkorna och skaldjuren och blanda. Häll i mer vatten om det behövs. Låt koka i ytterligare fem minuter. 

4. Stäng av plattan. Rör ner hackad persilja. Blanda väl och servera direkt. Leite Creme

6 personer


Ingredienser:
1 liter mjölk 
7 äggulor 
1 ½ dl socker
2 matskedar maizena
Citronskal
Socker för bränning

Så här gör du:
1. Blanda äggulorna och maizena i en kastrull. Tillsätt sockret och blanda väl. Rör ner mjölken lite i taget. Lägg i citronskalet.

2. Sätt på plattan. Rör blandningen medan den kokar upp. Stäng av plattan när det har börjat koka och ta bort citronskalet. 

3. Häll blandningen i ett fat eller skålar och lägg in dem i kylskåpet. Ta ut dem ur kylskåpet innan du ska servera dem, strö lite socker över och bränn sockret med en brännare tills det blir gyllenbrunt.PORTUGALS NATIONALRÄTT – BACALHAU

Har man turistat i Portugal har man säkert sett bacalhau på menyn. Något som man ofta ryggar för eftersom man associerar det med den tråkiga och smaklösa lutfisken på julen. Men bacalhau är något helt annat. Det är saltad och torkad torsk, och i Portugal sägs det att det finns tusentals olika sätt att tillaga den på. Historiskt saltade och torkade man fisken för konsumtion i inlandet och för att den skulle hålla i de långa segelresorna. Innan bacalhau tillagas måste den blötläggas i kallvatten i 12 timmar, därefter är den klar för tillagning. KRYDDINFLUENSER FRÅN KOLONIALTIDEN
Portugal har haft kolonier i nästan alla världsdelar, och det har påverkat matkulturen märkbart, särskilt när det gäller kryddor. 
Piripiri – kom från Angola och används mycket i fisk- och kycklingrätter.
Kummin – en av de kryddor som används mest i det portugisiska köket.
Kanel – kom från Indien och pudras över väldigt många bakverk och kakor. 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *