Dumplings

30 maj, 2014 | by Heikki Jalakas | 0 comment

Lär dig laga japanska dumplings

På engelska heter det dumplings, små asiatiska degknyten med goda fyllningar som har smugit sig in i svenska hjärtan. På japanska kallas de gyoza och är en av Louise Wikströms klassiker i köket. Här är hennes variant av de trendiga knytena som hon gärna lagar tillsammans med barnbarnen. Gör en stor sats på en gång, de du inte använder kan frysas in innan de ångsteks och bli till lyxiga snabbluncher.

TEXT & FOTO: Olivia Wikström & Fanny Wijk

Vegetarisk – yasai qyoza

  • 250 g konserverade vattenkastanjer
  • 50 g vitkål
  • 10 g salladskål
  • 1 morot
  • ½ gul lök
  • 1 stjälk bladselleri
  • 25 g majsmjöl
  • 1 msk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk salt
  • en nypa vitpeppar

Blanda alla grönsaker i en matberedare tills det är finhackat (inte för länge, då blir det mosigt). Låt överflödig vätska rinna av. Lägg i en stor skål och blanda i de torra ingredienserna, sojan, oljan och kryddorna. 

Nu är det dags att fylla knytena Du behöver ett paket gyozaplattor per fyllning. Lägg en matsked av en fyllning mitt på en gyozaplatta. Fukta kanten med lite vatten och vik ihop, samtidigt som du veckar kanterna. Du kan också använda ett hjälpmedel som på bilden, då behöver du bara lägga plattan på plats, fukta kanten och knipa ihop. 

Knytena blir godast om de ångsteks. Värm en stor stekpanna med lite olja. Fyll med en handfull gyozaknyten och stek tills de fått lite yta. Häll då på ett par matskedar vatten och täck genast med lock. Låt ånga i ungefär en minut och häll sedan upp på ett serveringsfat. Servera med en krispig sallad, ris och qyozasås att dippa i. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *