Sommarpocket

30 maj, 2014 | by Heikki Jalakas | 0 comment

Sommarläsning

Sommarpocket

En varm eftermiddag i skuggan under ett träd. Vinden låter löven förstrött dansa stilla lite då och då. Alla runt omkring är upptagna med sitt. Framför dig finns ett par timmar av ro och vila. Underbart! Plocka framen sommarpocket och luta dig tillbaka! Crescendos bokrecensent Karin Löwing tipsar om sommarläsningen ur vårens pocketflora.

TEXT & FOTO: Karin Löwing

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman,
Månpocket

Ge dig själv lite tid. Ta dig förbi den lite långrandiga inledningen och du kommer att bli rikt belönad! En mormor dör och lämnar efter sig brev som hennes barnbarn delar ut. Så nystas en familjeberättelse upp som rätar ut några av barnets frågetecken om sitt och sin mormors liv. Invirat i sagans snirkliga väv blottas svek, svåra livsval och dess konsekvenser. Sett genom barnets ögon ter sig de vuxnas val ibland mycket märkliga. Som en stark, klarröd tråd genom boken går barnbarnets och mormoderns ömsesidiga kärlek. Kommer i pocket 19:e juni. Även om den inte riktigt når samma höjd som ”En man som heter Ove” så är den klart läsvärd.

P.S. Om du inte läst Backmans första bok ”En man som heter Ove” – gör det! Nu! Den är ännu bättre!

Min mormor hälsar och säger förlåt Bonnier
Torsdagarna i parken Nordstedts

Torsdagarna i parken av Hillary Boyd,
Nordstedts

När Jeanie fyller 60 år tycker hennes man och dotter att hon är för gammal för att fortstätta driva sin älskade hälsokostbutik. Det tycker inte Jeanie. Hon sätter ner foten och visar att 60 inte är vad det har varit. Hon är pigg och längtar efter kärlek och tar efter mycket vånda saken i egna händer. Vändningen kommer när hon varje torsdag tar sitt barnbarn till parken och där träffar en man som också är där med sitt barnbarn. Ytterst handlar det om frågan vem som ska bestämma över hennes liv? Boken är medryckande och passar utmärkt för sträckläsning i skuggan under ett träd. Torsdagarna i parken är Boyds andra roman, den första på svenska. Hennes tredje kom ut på svenska (inbunden) i maj 2014 och heter ”Handen på hjärtat”.

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald,
Månpocket

Ibland är det man minst anar och det som till synes minst passar, det som bäst behövs! 28-åriga Sara reser till Iowa för att träffa 65-åriga Amy Harris som hon brevväxlat och utbytt böcker med i två år, men när hon kommer fram har Amy just dött. Att Sara från Haninge, som oftast väljer böcker framför människor, är just vad den slumrande lilla byn Broken Wheels i Iowa behöver, kunde ingen tro. Inte heller att det är den lilla byn och dess invånare som Sara behöver. Denna charmiga berättelse är omöjlig att lägga ifrån sig. En fantastisk debutroman av Bivald om oväntade möten mellan människor, spirande kärlek och betydelsen av vänskap.

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar Bonnier
Sambafotboll Bonnier

Sambafotboll: en bok om Brasiliens nationalsport av Fredrik Ekelund, Månpocket

Här är svaret på frågan: ”Vad ska jag göra mellan matcherna i fotbolls-VM, eller ännu värre, när VM är över och tomheten infinner sig?” Det är då du tar fram den här boken och läser! Du får bland annat en initierad och intressant genomgång av fotbollens historia i Brasilien och personporträtt på framstående spelare som Léonidas da Silva, Garrincha, Zico och Ronaldo för att bara nämna några. Det är påtagligt hur fotbollens utveckling och samhällsutvecklingen gått hand i hand i Brasilien. Detta är en omarbetad upplaga som kommit lagom till fotbolls-VM i Brasilien. Första gången den kom ut var 2002. Ett måste i varje hem.

Ru av Kim Thúy,
sekwa

Okej, den är inte ur vårens pocketflora, men det är en liten pärla jag vill lyfta ifall någon missat den. I korta stycken som flyter fram som en stilla flod, alltid i rörelse, berättar Thúy om sin uppväxt i Vietnamn, om flykten därifrån efter kriget och hur det blev när hon och hennes familj kom till Kanada. Det är fruktansvärda händelser, banala detaljer och stora känslor som stilla förmedlas i en och samma rörelse. Den har ett flyt och en rytm jag sällan upplevt. Boken är kort, men väcker tankar som gör att den räcker länge.

Ru Sekwa
Sophies historia Printz

Sophies historia av Jojo Moynes,
Printz publishing

Efter succén med ”Livet efter dig” är Jojo Moynes tillbaka med ännu en kärlekshistoria med oväntade vändningar och djupaste eftertanke. Sophie Lefèvre lever i det ockuperade Frankrike under första världskriget. Liv Halston i London i nutid. Deras liv förenas av ett porträtt av Sophie, målat av hennes man. Nästan ett sekel senare får Liv tavlan av sin man, kort innan han går bort. Var har tavlan varit under tiden? Är den ett krigsbyte?  Två skeenden i olika tid vävs samman i historien om tavlan och om så stark tro på kärlek att inga risker är för stora. När boken är slut känns det tomt. Den är så rörande, varm och underbar att det inte går att plocka upp någon annan direkt efter.

Att se fram emot:

Dimma över Darjeeling av Michael Bergstrand,
Nordstedts

Andra boken om Göran Borg kommer i pocket i augusti 2014.

Till dess, passa på att läsa den första delen, ”Delhis vackraste händer”, om Göran Borg 50, en bitter fotbollstokig man som är besviken på livet när han följer med en kompis till Indien. Där ställs han inför helt nya situationer och människor som får honom att omvärdera tillvaron. En underbar bok om livet, kärleken, kulturkrockar och den varma vänskapen mellan Göran och hans indiske vän Yogi.

Dimma Nordstedts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *