Fritid på heltid

14 maj, 2014 | by Heikki Jalakas |

Fritid på heltid

För vissa innebär tanken på pensionen ångest. För andra är det en möjlighet. Ilse Rossi och Stefan Persson har inte tid att vänta. Nu får hobbyn förtur.

TEXT & FOTO: Anton Wiklund

Ilse Rossi och Stefan Persson står med var sin tubkikare och spanar ut genom trägluggarna mot sjön några hundra meter bort. Det ligger tusentals fåglar i och runt vattnet och ljudet från skrattmåsarna dånar i det lilla huset. Stefan låter tubkikaren vila på sitt stativ och tar istället handkikaren som hänger runt halsen. Efter en stunds letande lägger han den återigen mot bröstet och suckar lätt. Stefan är tvungen att höja rösten för att höras över fåglarnas oväsen.

– Det var inte mycket att titta på här.

Klockan närmar sig tio och värmedarrningar börjar visa sig och gör det svårt att kika på långt håll. Det är dags att gå och fika.

Ilse och Stefan är båda 58 år och varit ett par i 43. De har bestämt att de ska gå i pension i förtid för att helt ägna sig åt fågelskådning. Stefan är IT-konsult med eget företag och Ilse är studierektor på Göteborgs Universitet. Stefan är på det klara med att pensionen för honom kommer vara något av en befrielse. Han har alltid sett jobbet som något som han måste göra, även om han har gillat det. Ilse däremot har alltid brunnit för sitt jobb och sett sig som någon som jobbar.

– Jag jobbade som lärare tidigare och jag kände att jag hade en viktig uppgift. Jag har fått brottats mer än Stefan om vad jag tycker om pensionen på det sättet.

I dag har de åkt från hemmet i Bollebygd till Getteröns naturreservat i Varberg för att se en sällsynt Amerikansk kricka, en liten and med brungrönt huvud och en vit rand på sidan. I går tog de bilen 40 mil till Sala för att titta på en prärietrana som troligtvis flugit fel någonstans i Nordamerika och tappat bort sig. I och med att det var första gången arten siktats i Sverige betyder det att Ilse nu har 343 arter på sin livslista. Stefan har 399 på sin och är bara en ifrån drömgränsen på 400. Stefan började skåda för 35 år sedan. Ilses intresse väcktes först för tio år sedan, ändå är det hon som är mest drivande, kanske för att komma ikapp sin make.

– Det blir mycket resande när man håller på med fågelskådning, det gäller ju att vara där fåglarna är, säger Ilse. En gång åkte vi till Västervik för att se en gåsgam men missade den med en kvart. Så kan det gå ibland.

Georg Henning är psykolog och forskar om psykisk hälsa hos äldre på Göteborgs universitet. Han menar att så länge man är inställd på att gå i pension är det lättare att glädjas av den.

– Man bör tänka igenom vilka intressen man vill hålla på med och ha en plan för hur man ska klara sig ekonomiskt, säger han.

Ungefär sju procent av alla över 55 år planerar att gå i pension tidigare än den normala pensionsåldern för deras yrke. Ilse och Stefan, som planerar att gå i pension redan vid 61-års ålder, har sedan några år tillbaka sparat för att klara av de nya förutsättningarna som pensionärer.

– Vi har insett att vi inte kan leva på samma sätt när vi slutar arbeta. Vi är tacksamma för att vi har haft välbetalda jobb, men nu måste vi börja prioritera för att kunna fortsätta.

De har bestämt sig för att dra ned på utgifter, sälja en av bilarna och ska sälja huset och marken. I stället verkar det bli ett mindre hus nära fåglarnas flyttstråk. Stefan har börjat göra kalkyler och listor på saker de behöver göra för att klara pensionen.

– Vi har till och med pratat om att köpa husbil istället men det kommer inte att fungera, säger Stefan och håller upp dörren så att Ilse kan klämma sig ut med kikarstativet över axeln. Vi gör oss av med mycket men det känns absolut inte som att vi offrar något, fortsätter han. Det är ju fågelskådningen vi vill hålla på med.

    

Grusvägen som sträcker sig från det lilla huset till parkeringen, där ryggsäcken med fika står och väntar i bilen, är inte längre än 150 meter. Men Ilse och Stefan har inte bråttom utan stannar upp så fort de hör något eller ser något flyga förbi. Några skäggmesar dyker då och då upp från vassen bredvid vägen och handkikarna hivas upp och ner för att hinna se dem. 

– Lyssna! ”Sill salt” säger fågeln, då är det en gransångare här någonstans, viskar Stefan och sträcker på sig för att försöka hitta källan till ljudet.

Ilse sätter solglasögonen på huvudet och sätter på läsglasögonen, bläddrar snabbt i husbibeln Fågelguiden, för att kolla upp hur den ser ut och läser på. Paret hävdar att deras kunskaper om fåglar inte är så märkvärdiga utan de snappar upp lite här och var. Men för icke invigda kan deras diskussioner kännas som rena grekiskan. Efter närmare 20 minuter lyckas de gå hela den korta grusvägen. Nu har de, förutom två kikare var och en kamera med ett objektiv så stort att det nästan släpar i marken, även en ryggsäck full med fika.

– Det är det här som är det bästa med att vara ute, säger Stefan som redan börjat gå mot parkbänken som står på en gräsplätt mellan vassen och buskarna. Ilse håller med om att fikat är en höjdpunkt, men hon tycker ändå att det är naturen som den stora anledningen till att hon fågelskådar.

– Det är vägen som är målet, att vara ute i naturen är hela poängen, samlandet av arter är bara en krydda. Båda två har samlat på saker tidigare, Ilse samlade på växter och Stefan har bland annat sett registreringsskyltar på bilar upp till 999.

När det varma vattnet hälls över pulverkaffet i termoskopparna ligger kikarna på bänken nära till hands. För Ilse och Stefan är fågelskådning något som man håller på med jämt. Det spelar ingen roll om man är mitt i stan eller ute i skogen. Plötsligt plingar det till i Stefans ficka. Det är en app i telefonen som säger till när och var olika fågelarter skådats. På skärmen står det att en blåhake har siktats i Skåne.

Att åka långa sträckor för att se en ovanlig fågel är inget som paret drar sig för. En gång tog Ilse semesterledigt för att se en kaspisk pipare i Nyköping. Men den längsta resan de gjort för att se en fågel var när de åkte till Kiruna för att se en blåstjärt.

– Men när vi går i pension kommer vi skåda fågel varje dag säger Stefan. Ju närmare pensionen jag kommer ju mer sugen blir jag på att sluta jobba.

På senare år har Ilse börjat arbeta mer administrativt som studierektor och när hon nu har kommit så långt ifrån alla elever har det blivit lättare att se pensionen som något positivt.

Psykologen Georg Henning hävdar att de olika inställningarna till pensionen som Ilse och Stefan har haft inte är ovanliga.

– Saknar man sitt arbete är det självklart svårt att släppa taget. Men det är viktigt att inte vara skeptisk. En dålig inställning gör det bara svårare så man får hitta något man tycker är meningsfullt.

Ilse och Stefan har framtiden klar för sig. De ska skåda fåglar varje dag. Något som de ser fram emot med glädje och tror de kommer klara av. Georg Henning varnar också för att sätta upp för höga mål, istället bör man försöka vara realistisk.

– Man ska inte ha för stora förväntningar. Att planera för mycket som man sedan inte lyckas genomföra skapar bara stress.

Bildspel: Ilse och Stefans fem favoritfåglar.

FOTO: Stefan Persson

Den forskning som finns i ämnet visar att ungefär en fjärdedel av alla över 55 år oroar sig för pensionen. Det är framförallt ekonomi, sociala kontakter och sysslolöshet som är orsaken. Ilse och Stefan tror att det är viktigt att ha intressen att ägna sig åt. De har vänner som inte alls kan tänka sig att gå i pension. Vänner som haft jobbet som enda intresse och slutar de jobba kommer dem enligt Stefan ”nog att dö”. Samtidigt tror han att det är svårt att skaffa sig ett nytt intresse senare i livet. Därför får man ta något man har gillat tidigare och våga låta sig själv att bli lite nördig.

– Man måste tillåta sig själv att gå i pension, ju tidigare desto bättre för att hinna uppleva det man vill.

De allra flesta ser däremot positivt på pensionen i dag och det är något som har förändrats på några årtionden. Georg Henning tror att det kan bero på att förväntningarna på pensionen har förändrats och fler intressen och aktiviteter har tillkommit de äldre.

Han menar också att människor oroar sig för pensionen i alldeles för stor utsträckning. Det har visat sig att den stora chocken som kommer när man går i pension oftast uteblir och de som blir sämre blir det gradvis under en längre tid.

– I och med att depressionen kommer gradvis är det svårt att säga om det har med pensionen att göra eller om det är en allmän rädsla för att bli äldre. Så det är svårt att säga att deppigheten inte kommer så länge man jobbar, den kanske kommer ändå, säger han. Ilse kände oro innan hon visste att det var fågelskådning hon ville syssla med efter pensionen. Det enda hon visste var att hon inte ville kalla sig för en ”före detta lärare” utan ha något annat också. Ångesten inför att gå tidigt i pension finns kvar. Men Ilse inser att för att kunna ägna sig åt skådningen måste hon välja bort något annat.

– Jag tänkte mycket på om jag verkligen ville fågelskåda och om jag kunde finna mening med det. Men jag har rannsakat mig själv och kom till slut fram till att det är detta jag vill göra, säger Ilse och slänger upp kikaren för att se vad det var för fågel som flög upp ur buskarna bredvid bänken.

Det händer mycket senare i livet, vänner och familj blir sjuka eller dör, men Ilse väljer att vara positiv och har insett att livet är som det är.

– Om jag skulle bli blind kan jag i alla fall lyssna på fåglarna.

Georg Henning håller med om att det är viktigt att vara positiv.

– Åldrandet är svårt att förstå, men det är inte något att vara rädd för. Att gå i pension är bara ytterligare en övergång i livet. På samma sätt som att börja på en ny skola var en övergång.

Stefan häller ut det sista kaffet i gräset och packar ner muggarna i väskan. En liten brun fågel sitter på en gren strax bakom bänken och entusiasterna spanar på den med sina kikare. De fortsätter prata om hur livet kommer bli när de går i pension. Om oron finns där syns den inte, glädjen för att fågelskåda är större.

– För oss blir pensionen ett nytt äventyr, säger Ilse och skrattar till. En ny utmaning, tillägger Stefan med ett leende.

Läs vidare

Mest lästa

  • No results available