Svensk whisky på frammarsch

14 maj, 2014 | by Heikki Jalakas |

Svensk whisky på frammarsch

Få drycker är omgivna av en sådan kultur som whiskyn. Länge har den varit förknippad med de brittiska öarna, men är nu på väg in i en era där intresset för egenproducerad whisky blir allt större. I Sverige finns nu fler destillerier än någonsin och whiskymässor över hela landet slår besöksrekord.

TEXT & FOTO: Anna Härdig
lalala

Whisky kommer från det gaeliska ordet uisce som betyder vatten. En whisky måste vara minst tre år gammal för att få kallas whisky.

I Europa stavas det whisky och i USA whiskey. I Kanada använder man bägge stavningarna.

Europeisk whisky är ofta färgad med sockerkulör för att få fram den färg tillverkarna tycker passar.

Bushmills anses vara världens äldsta destilleri som fortfarande bedriver verksamhet.

En whiskys rökighet mäts i miljondelar (ppm) fenoler i malten, men endast en tredjedel av denna rökighet blir sedan kvar i den färdiga whiskyn.

Enbart 0,2 % av innehållet i en whiskyflaska är något annat än vatten och etanol, men det är dessa ynkliga 0,2% som gör whiskyn till just whisky.

Johnnie Walker Red Label är världens just nu mest sålda skotska whisky.

Den dyraste whiskyn som någonsin sålts kostade 1,4 miljoner dollar och var en 105 år gammal whisky från det nedlagda destilleriet Aisla T’Orten.

– Kan ni gissa vad denna har lagrats på för fattyp, frågar Patrick Björsjö de deltagande på Mackmyras whiskyprovning.
– Ekfat, säger någon av deltagarna, dagen till ära klädd i en blå tröja med ett ankare på. Han ser ut lite som Kapten Haddock.
– Begagnade bourbonfat, föreslår en annan. 
– Sherryfat, säger en tredje. 
– Måste det vara begagnande fat, undrar någon i randig tröja. Just idag hålls provningen inne på Ölrepubliken i Göteborg. Framför varje person står sex stycken små droppformade glas med bärnstensgul vätska i. På väggarna hänger tavlor föreställande djur med kläder på sig och genom de röda draperierna bryter sig sorlet från den övriga delen av puben igenom.

1999 startade Mackmyra svensk Whisky AB upp sitt destilleri. Detta är det första renodlade svenska maltwhiskydestilleriet någonsin, och det flest svenskar idag känner till. I år fyller de femton år. Sedan dess har allt fler destillerier startat upp sina verksamheter runt om i landet och intresset för whisky har sällan varit så stort som det är idag. Honnörsorden är att det gärna ska vara småskaligt och personligt och baserat på lokala råvaror. Ett logiskt händelseförlopp i en tid där folk brygger sin egen öl, bakar sitt egna bröd och där närproducerat och egengjort är ett populärare epitet än aldrig förr.

– Efterfrågan är stark och svenskarna är tacksamma att jobba med, säger Pär Caldenby, grundare av Smögen Whisky AB, ett destilleri som i år kan fira femårsjubileum. Han beskriver Sverige som en bra marknad att verka på enär just svenskar har ett oerhört stort intresse för whisky i alla former och gärna betalar lite extra för en småskalig, men högkvalitativ produktion. Själv har Pär Caldenby varit intresserade av whisky i över tjugo år. 2009 tyckte han att det var dags att skapa något som han ansågs fattades i den svenska whiskyfloran, en kraftfull och rökig whisky.
– Vi har precis nyligen kommit förbi den svåraste perioden, säger han och syftar på de tre år det tar att för whiskyn att få kallas whisky och bli säljbar. De första årens startsträcka innebär alltid en viss ekonomisk problematik. Framöver planerar de släppa ett par buteljeringar per år.
– Det viktigaste för oss är att vi släpper riktigt bra whisky. Vi har hittills fått mycket positiv feedback på det vi gjort, säger Pär Caldenby. 

En kraftfull och rökig whisky är däremot inget man är ute efter på Norrtelje Brenneri. Även där började man med whisky år 2009. Innan dess låg huvudfokus på destillering av frukt och bär för att tillverka exempelvis äppelsprit.
– Vår whisky är helt klart inspirerad av detta, berättar Kristina Anerfält-Jansson som, tillsammans med sin make Richard, grundade destilleriet år 2001.
– Vi ville att vår whisky skulle vara lite mjukare, lite mer fruktig och alltså ett bra komplement till den svenska whiskymarknaden i övrigt, säger hon. Inför framtida kollektioner vill vi behålla vår stil men kanske utöka den med mer eller mindre rökiga sorter.

Whiskyns historia kan spåras tusen år tillbaka i tiden. I Orienten hade man redan vid denna tid kunskap om hur man brände vin. Det var härifrån kristna missionärer tog med sig denna vetskap tillbaka västerut. Till en början brändes vin enbart för medicinska användningsområden och då enbart för utvärtes bruk såsom sårsprit. När man senare började destillera innebar det helt plötsligt att man hade drycker som kunde hålla sig längre än några månader, samt att destillaten gav värme under de kalla vintrarna.
Det tros att Irland, som var ett av de tidigaste länderna att kristnas, därför var de som också först började destillera whisky. Själva destilleringsprocessen antas däremot vara ännu äldre än tusen år. Det finns dokument som visar att man använde sig av denna teknik vid parfymtillverkning i Mesopotamien redan 3500 år f. Kr. 
Destillering kan också ha uppfunnits av alkemister i det forntida Egypten, då för att separera de fyra elementen jord, luft, vatten och eld. Under 1900-talet började whiskyn bli modern på allvar. Exempel på detta kan ses i tv-serien Mad Men som utspelar sig under 60-talet och där karaktärerna bälgar i sig whisky på sitt lyxiga reklamkontor. Det skapades en romantiserad bild av whisky som något framgångsrika människor dricker på sina kontor.

Mittemellan Sverige och Danmark ligger ön Ven, eller Hven som är den äldre stavningen. Där håller destilleriet Spirit of Hven hus. Deras whisky kan stoltsera med att vara producerad på råvaror enbart från Ven.
– Vi bor ju på en ö där allt redan finns för att destillera whisky, säger Henric Molin, grundare och destillerichef. Det hade inte varit lika naturligt att starta en biltillverkning liksom.
Själv hade han jobbat hela sitt liv inom restaurangbranschen och hade redan från början ett gediget mat- och vinintresse. År 2008 startades destilleriet. Henric Molin tycker att man kan se en alltmer växande trend i övriga Skandinavien i det att många länder nu vill producera sina egna produkter inom vin- och spritbranschen. I den mån det nu går. På just Ven går detta väldigt bra. Deras grundtanke är att producera en ekologisk whisky, gjord helt på öns egna råvaror. På detta sättet är det lätt för dem att ha full kontroll över alla delar i processen.
– Vi kan skapa vilken doft eller smak vi vill, när vi vill, vilket är väldigt få förunnat, förklarar Henric Molin. Det finns en charm med att man kan ha gjort något i flera år och ändå hitta nya idéer att testa. Kunskapsnivån höjs ju hela tiden.
Förutom Sverige så säljer de idag mycket av sin whisky till Asien där marknaden är positivt inställd till svenska produkter.

Inne på Ölrepubliken fortsätter provningen. Alla i publiken snurrar mer eller mindre världsvant på sina glas för att inspektera whiskyn. Det är dags att sniffa på den.
– De flesta känner mer doft i höger näsborre, säger Patrick Björsjö. Alla håller inte med. Patrick Björsjö försöker hitta logik i om dessa är vänsterhänta. Det är de inte. Alla sniffar och smuttar konfunderat och med stor koncentration. Det flyger beskrivande adjektiv och substantiv genom luften. Vanilj, trästock, hallon, superlim, päron, lövhög, kola, russin, läder, äldre herre och hockeypulver. Förslagen haglar. Alla rekommenderas att vattna sina whiskys lite. Det vill säga, droppa i några droppar vatten för att frigöra fler smaker och dofter ur den som redan finns. Alla droppar med sina svarta sugrör de fått tilldelade. Patrick Björsjö häller ut lite whisky i handflatan.
– Detta kräver god handhygien, säger han och gnuggar whiskyn i nävarna. Med detta behålls endast de eteriska oljorna.
Alla gnuggar och sniffar på sina händer.
– Luktar beef jerky, säger en man i medieglasögon med svarta bågar.
– Det var tur att Vasaskeppet sjönk, proklamerar Patrick Björsjö. Efter det kunde man använda all den svenska eken till ekfat istället för skeppsbyggen.

Idag finns ungefär ett dussin svenska destillerier och fler är på uppgång. Bland de som ännu inte passerat sin treårsgräns för försäljning finns Bergslagen, Gotlands Whisky, Grythyttan och Arvidsjaur. Andra svenska whiskydestillerier man redan nu kan köpa ifrån och som inte nämnts i texten är exempelvis Wannborga och Gammelstilla. För den som vill lära sig mer anordnas det provsmakningar, föreläsningar och mässor över hela landet. På dessa kan man lära sig mer om hur själva tillverkningen går till och hur man bäst avnjuter en svensk virre. Intresset verkar ha kommit för att stanna ett bra tag framöver.

Läs vidare

Mest lästa

  • No results available