Aldrig mer en fotbollsresa?

14 maj, 2014 | by Heikki Jalakas |

Aldrig mer en fotbollsresa?

Alla har ett intresse. Några dyra, andra mindre ekonomiskt krävande. Men vad gör man när pensionen kommer och hobbyn blir för dyr? Måste man släppa det man älskar eller finns det en lösning?

TEXT: Jasmin Frljevic

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bankrådgivaren Fredrik Hellströms bästa tips inför pensionen


1: Börja spara tidigt, vill du ha en hög pension behöver du även ett privat sparande. Alternativt jobba längre.


2: Se över ditt kontrakt om det ingår en tjänstepension, för det gör den inte i alla lägen. Har du bara ett statligt sparande kan du maximalt få 19 000 i månaden brutto i pension under förutsättning att du haft en inkomst på cirka 38 000 hela din arbetstid.


3: Se över dina utgifter och omkostnader innan du går i pension. Har du tagit lån som är höga och svåra att betala av så blir det tufft att få en del över till andra saker.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Gonnar Bengtsson, t.h, tillsammans med sin son

Supportrarna lämnar campingen tågandes, med viftande svenska flaggor och röster hesa av att sjunga ramsor. Längs de tyska gatorna möts de av vinkande händer från de balkonger som fyllts upp av människor som vill få en glimt av de glada, men framförallt de annorlunda människorna. Längst fram i tåget går Gonnar Bengtsson, pensionären från Sparsör. Han leder sina landsmän mot slutmålet, inledningsmatchen i VM 2006 mot Trinidad och Tobago på arenan Signal Iduna Park i Dortmund. En arena där den berömda gula väggen, som utgörs av Borussia Dortmunds hejarklack, till vardags håller till. Den här kvällen fylldes läktaren av ett blågult hav som gungade och hejade fram sitt landslag, med en ledare i en speciell utstyrsel. Det är Gonnar. Matchen var ingen höjdare och slutresultatet skrevs till slut till 0-0. Tåget vänder hem mot campingen, fortfarande glada över festen som startade flera dagar innan och ännu inte är slut. Men på vägen stoppas Gonnar och hans son. En kraftig man kliver ut ur en polisbil och rör sig mot de två förvånade svenskarna.

Gonnar tar en klunk av sitt kaffe. Han är mitt uppe i en flytt från det hus i Sparsör som han och hans fru bott i sedan 47 år. De ska flytta den dryga milen söderut, till en lägenhet i Borås. Men det var i Malmö hans liv inleddes och hans fotbollsintresse skapades. Hjärtat började slå för, och slår fortfarande för, Malmö FF.

– Jag växte upp på Malmö idrottsplats och har fotbollen i blodet, säger Gonnar. Fotbollsintresset växte en hel del under VM som spelades i Sverige 1958, då arbetade jag i en butik som sålde manschettknappar, främst färgade i guld. En dag kom det brasilianska landslaget in i butiken och när de lämnade hade alla handlat av oss.

Förutom att ha sålt manschettknappar till de spelare där en av dem var självaste fotbollslegenden Pelé, som sedermera vann hela turneringen, fick han även alla deras autografer. Men var han lagt autograferna är oklart.

– Jag borde veta var det ligger. Autografblocket kan vara värd en hel del i dag, men det dyker väl upp nu under flytten, skrattar Gonnar glatt innan han tar ett bett av sin ostfralla.

Hans fotbollsintresse har låtit honom uppleva en hel del under sitt liv, men den upplevelse han rankar högst är resan han gjorde tillsammans med sin son ner till Tyskland under VM 2006. Ett gäng på sex personer satte sig i två bilar och startade sin resa från Sparsör till Camp Swedens camping utanför Dortmund. En lång resa som tvingade dem till en obekväm sömn i bilarna. Men med facit i hand var det en bagatell i en annars händelserik och fantastisk upplevelse, berättar Gonnar. Väl framme på campingen, två dagar innan Sveriges öppningsmatch mot Trinidad och Tobago, satte de upp sina två sexmannatält och började festa med de andra tillresta svenskarna.

– Det var en enorm upplevelse med mycket liv, gap och tjo. Campingen var väl organiserad och framförallt väldigt stor. Det var ett härligt liv vid resturangtältet som ställts upp mitt på campingen.

Efter ett par dagars festande var dagen framme – äntligen premiär. Gonnar och hans son kände att de ville göra något speciellt. Och de lyckades. Han berättade att de inte ens kunde ta tio steg utan att bli stoppade av folk som ville fotas med dem. De hade tagit på sig kjolar och hade peruker på sig.

– Jag hade en röd peruk på mig och min son var blondin. Det var riktigt roligt att människor fann oss så intressanta. Jag stannade till och med upp och gjorde några piruetter varje gång någon ville fotas med oss. Efter matchen blev jag och min son stoppade av en polisman som ville ta ett kort tillsammans med oss. 

Dagen efter matchen reste de vidare mot Berlin för att se Sveriges andra match i turneringen, men då de inte fick biljetter såg de matchen från en restaurang. Och några dagar senare kastade, då 67-årige, Gonnar in handduken och begav sig hemåt.

– Vi hade festat en hel del och jag kände mig gammal i det läget, ha ha, men vi fyllde på bilen innan vi gick på båten och såg resten av mästerskapet från soffan i vardagsrummet. 

Men några fler långa utlandsresor för att kolla på fotboll med sonen blev det inte. Pensionärsekonomin kom ikapp honom. Efter upplevelsen i Tyskland vill inte Gonnar åka iväg en till två dagar, även om han gjorde det när Sverige mötte Danmark i Köpenhamn 2007. Han vill vara med under en vecka minst, men där sätter ekonomin stopp.

– Jag vill inte säga att jag är fattig, men vi lever med näsan precis över vattnet. Det gör att de lyxiga upplevelserna uteblir. Men nu när vi säljer huset kanske det dyker upp lite extra pengar för en ny fotbollsresa.

Sedan han blev pensionär har han, mellan tummen och pekfingret, en inkomst på cirka 70 procent av vad den var innan pensionen. Det har fotbollshobbyn lidit av. Det har blivit färre resor till Malmö för att kolla på hans kära MFF berättar han. Han reser endast ner när han har möjlighet att övernatta hos en familjevän. Hotell är inte längre aktuellt. Det är för dyrt. De senaste åtta åren har han och hans fru istället använt resebudgeten till att tillbringa två månader i Indien.

– Det gäller att prioritera nu under pensionen. Jag vill gärna göra fler fotbollsresor och nu när huset säljs kan det möjligen finnas ett utrymme att resa till EM i Frankrike om två år. Men jag måste fråga min fru först, säger Gonnar innan han tar den sista klunken av sitt kaffe och ställer sig sedan upp för att fylla på en ny kopp.


Att prioritera är även rådgivaren Fredrik Hellström rådgivare på Danske Bank Göteborg inne på. Generellt sett går inkomsten ner till 65 procent av den tidigare när man blir pensionär och det som har blivit över gäller det att hushålla rätt. Men det viktigaste är inte prioriteringen:

– Det viktigaste är att man börjar spara tidigt, har du inte börjat spara tidigt kommer pensionen bli låg. Och det är ingen som kommer ge dig mer pengar sen och de går heller inte att trolla fram dem, säger Fredrik Hellström.

I fallet med Gonnar menar han att det hade kunnat bli bättre om han hade fortsatt jobba några år till för att få in några extra tusenlappar i pension, och det är just en högre pensionsålder han tror vi är på väg mot.

– I dag är pensionsåldern 65 och som tidigast går det att ta ut tjänstepensionen vid 61 års ålder. Men jag tror att det snart kommer att kunna höjas till en pensionsålder på 67 och tidigast kunnas ta ut vid 63. Vi som arbetar idag kan till och med behöva arbeta tills vi är över 70, säger Fredrik Hellström.

Att börja pensionsspara tidigt är för sent för Gonnar, men ekonomin stoppar honom inte från att hjälpa Camp Sweden, supportergruppen för de svenska fotbollslandslagen. Deras uppgift är att organisera resor och tillhandahålla biljetter för landslagens matcher i Sverige såväl som utomlands. Under Dam-EM i Sverige 2012 hjälpte han till med att dela ut flaggor och flyers i Göteborg och därmed fick han möjligheten att se lagets matcher i staden. Men även den ”rödhåriga svenskan” gjorde comeback på denna scen.

– Jag anser mig vara duktig på att hålla igång publiken, vi tågade från avenyn till Gamla Ullevi och jag var först i ledet och ledde gruppen. Väl inne på arenan började jag strippa av mig och tog på mig kjolen och peruken. Jag fick en stor applåd och det gjorde mig glad, säger Gonnar.

Detta var den senaste gången Gonnar Bengtsson, pensionären från Sparsör, var på en arena tillsammans med Camp Sweden. Ett stort mästerskap väntar runt hörnet, VM i Brasilien. Ett mästerskap Gonnar får se från soffan när den 50 tums stora tvn installerats i det nya vardagsrummet. Men om det finns några pengar över från husförsäljningen, kommer Gonnar då resa till Brasilien istället för den årliga resan till Indien?

– Den frågan får du ställa till min fru, säger han med ett stort leende innan han tar den sista klunken av sitt kaffe och återgår till att lasta in lådor i flyttbilen.

Läs vidare

Mest lästa

  • No results available