I lurarna

3 juni, 2014 | by Heikki Jalakas | 0 comment

I hörlurarna – Här är sommarens bästa lyssning

Den 13:e juli är det 50 år sedan The Beach Boys släppte albumet ”All Summer Long”. Och visst går sommaren hand i hand med musiken. Crescendo har letat fram de bästa skivorna till sommarens trivsamma stunder. Och varför inte slå sig ned i gräset med en god podcast i lurarna för bildningens skull?

TEXT: Jacob Snöbohm

Podcast:

Foto: AnjaochJulia

Anja och Julias podcast

Ett starkt lysande avstick från poddarnas gubbdjungel. Anja Lundqvist och Julia Dufvenius är två unga skådespelare som i sin podcast blandar högt och lågt med en svårslagen träffsäkerhet i kommentarerna. Vad podden handlar om? Ingenting. Men precis som i fallet Filip och Fredrik är det personerna och inte innehållet som bär upp podden. Och faktum är att Anja och Julia gör det så mycket bättre. 


Här hittar du podden: Anja och Julias podcast

Musik:

Gordon Goodwin’s Big Phat Band

Life In the Bubble (Telarc)

Genre: Jazz

Betyg: 3/5

Bästa spår: The Passage

Storbandsjazz från Los Angeles när den är som nästan bäst. Visst är det extremt väl framfört, och visst finns det några riktiga guldkorn på den här plattan. Titelspåret ”Life In the Bubble” är ett levande bevis på att jazzen lever och frodas. Men det finns något problematiskt med att ha 18  musikaliska genier i samma grupp. Allt för ofta flödar virtuositeten och övergår i fullkomlig onani. Men att kalla det dåligt vore rent ignorant. 

Hurray For the Riff Raff

Small Town Heroes (ATO Records)

Genre: Country/Blues

Betyg: 4/5

Bästa spår: I Know It’s Wrong (But That’s Alright)

Ett skepp kommer lastat från Bronx. Med välsvarvad blues och en countrykänsla som skulle göra Emmylou Harris brun i byxan rycker Hurray For the Riff Raff fram som en frisk vind i en slätstruken värld. Frontkvinnan Alynda Lee Segarra har en röstmässig utstrålning som fungerar lika bra i hängmattan en sommarkväll på Gotland som vid köksbordet en sen vinternatt i New York. 

 

Nisse Hellberg

Vad har han i huvudet? (Warner Music)

Genre: Rock

Betyg: 2/5

Bästa spår: Rummet en våning ner

Dansband är en underskattad konstform när den framförs med avsikt. När man däremot försöker leverera en rockplatta och låter som en campingsemester är det dags att kasta in handduken. Den gamle Wilmer X-sångaren Nisse Hellberg skriver dock träffsäkra texter som lockar fram ett leende. Och här finns några diamanter inklämda bland kattguldet. Den countryosande ”Blomma av glas” är en blivande svensk klassiker som slår alla popslynglar på fingrarna med besked. Men nära skjuter som bekant ingen hare.

Lykke Li

I Never Learn (LL Recordings/Warner Music)

Genre: Pop

Betyg: 4/5

Bästa spår: Love Me Like I’m Not Made of Stone

Med en produktion som snuddar på gränserna till perfektion är svenska popundret Lykke Li tillbaka med nytt material. Soundet är stort och mäktigt. Rösten är som ett Ballerina-kex. Len och mjuk i grunden, men med väl placerade lager av krispighet i kanterna. 80-talsinfluenserna är tydliga, men originaliteten tydligare. Tredje gången gillt brukar man säga. Och detta tredje album från Lykke Li är förmodligen hennes bästa hittills.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *